top of page
  • Black Instagram Icon

Pöytyä

  • Writer: Elina
    Elina
  • Aug 28, 2018
  • 1 min read

Updated: Sep 17, 2018


Ensimmäinen historiallinen maininta Pöytyästä on Viipurin kirkkoherran Torstanuksen testamenttilahjoitus pöytyän kirkkoherralle 14. toukokuuta 1366. Asutusta pöytyällä on ollut jo 1200-luvun loppupuolella ja 1300-luvulla siellä on siis ollut jo kirkko ja itsenäinen seurakunta. (Ylönen 1969, s.95-96)


Riihikoskella Pöytyän kirkon ympäristössä on esimerkkejä monenlaisesta mielenkiintoisesta arkkitehtuurista. Kirkko on Mikael Piimäsen 1790-luvulla rakentama puukirkko. Hän on suunnitellut monia muitakin kirkkoja Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Myös Pöytyän Yläneen kirkko on Mikael Piimäsen rakentama.


Punainen hirsiaita ja sen pyramidikattoiset läpikulut ovat hieno esimerkki kansanrakentamisesta 1700-luvulta​.



Kirkon lähellä oleva vanha pappila on harvinainen, koska Suomessa ei ole monia kaksikerroksisia pappiloita. Pappila on 1800-luvulta ja edustaa uusklassismia.

Museopappila

Uusikartano erotettiin Yläneenkartanosta 1807, koska Yläneenkartanolla oli velkoja. Uudenkartanon omistajaksi tuli Majuri Isac Reinhold Sahlberg, jonka poika professori Carl Reinhold Sahlberg​ perusti perusti hedelmäpuutarhan Huvitus​. Huvitus on erityisesti kuuluisa omenalajistaan. Huvitus-lajiketta löytyy edelleen monien puutarhoista. Myöhemmin Huvituksen maatilasta tuli alkoholiparantola ja sen jälkeen tyttökoti ”siveellisesti hairahtuneille” tytöille.


Uusikartanon kylällä on kyläyhteisön rakentama kesäinen ajanviettopaikka Lystmettä, jossa toimii muun muassa Himolan kesäteatteri



Himolankosken silta on näyttävä. Koskella on toiminut myös mylly ja kivikin on siellä vielä löydettävissä.


Yläneen kotiseutuyhdistys ry pitää kotiseutumuseota, jossa on näytillä eilisen esineitä, dokumentteja ja työmenetelmiä. Kotiseutumuseon yhteydestä löytyy myös mielenkiintoinen perinnekasvimaa. Museo on auki vain kesäaikaan. Museon yhteydessä on myös Helyjä ja Heinäseipäitä -myyntinäyttely, jossa on myynnissä paikallisten käsityöläisten tuotteita.




Yläneen kartano

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yl%C3%A4neen_kartano


Shoppailtavaa Pöytyältä





Lähteitä ja lisätietoja


Kirja: Ylönen Aulikki. 1969. Pöytyän, Yläneen ja Oripään historia - vuoteen 1865. Kustantanut Pöytyän, Yläneen ja Oripään historiatoimikunta


http://www.ts.fi/mielipiteet/aliot/1074216865/Pyhan+Mikaelin+kirkon+paikkaa+etsitty+kauan+Poytyalla


http://aurajoki.net/Pdf/TienLumo.pdf

Comments


© 2018 by Tucket to Travel created with Wix.com

bottom of page